Zvyšující se ceny nemovitostí, jejich příčiny a důsledky

I když by se mohlo zdát, že ceny nemovitostí díky pandemii poklesnou, opak je pravdou. Ceny nemovitostí stále rostou a poptávka po hypotékách je stále vyšší. Důvodem rychlého růstu cen nemovitostí je nedostatek bytů a domů a změny v sektoru stavebnictví.

Že by bylo Česko v nějakém statistickém ukazateli na špičce Evropy, se tak často nestává. V jednom ohledu však první příčky obsadilo s přehledem a tím je růst cen nemovitostí. Ten byl v prvním čtvrtletí letošního roku v Česku v evropském srovnání čtvrtý nejrychlejší. 

Meziročně se v Česku ceny zvedly o 11,9 procenta.

To překonaly už jen Litva, Dánsko a první Lucembursko s meziročním nárůstem cen o sedmnáct procent.

Z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat, vyplývá, že meziročně v eurozóně vzrostly ceny nemovitostí o 5,8 procenta a v celé Evropské unii o 6,1 procenta. Inflace pokračuje na realitním trhu v celé Evropě a zvyšování cen nemovitostí nezpomalila ani pandemie. 

Pandemie změnila svět hned v několika ohledech. Jedním z těch nejcitelněji zasažených byl pak bezesporu sektor stavebnictví, který ovlivnil zvyšující se ceny nemovitostí.

To, že se sektor stavebnictví ocitá v krizi, je všem zřejmé. Méně jasné jsou již její důvody. Mezi ty klíčové patří zdražení vstupních materiálů a obrovská poptávka, kterou mohou výrobci pouze velmi těžko uspokojit.

Problémem je značné zdražení stavebních hmot, které výrobcům zvyšuje celkové náklady. Ceny materiálů se v Česku odvíjejí od světových cen, jejich zvýšení se tak podepíše i na zvýšení těch českých. Česká cena je navíc ještě vyšší o cenu dopravy. Tuzemské ceny tak rostou především kvůli zahraničnímu růstu. 

Lockdowny nezavřely pouze školy, obchody či kina. Také přerušily výrobní procesy, zpřetrhaly dodavatelské řetězce a v neposlední řadě de facto zastavily fungování trhu práce. Toto „zmražení“ ekonomiky vedlo nejen ke značnému prodražení samotné výroby, ale také k nedostatku pracovní síly.

Podstatná změna, avšak jiného charakteru, se udála i na trhu s materiály. Na změnu preferencí zákazníků nebyly firmy připraveny. Lidé tak nyní požadují materiály, které nejsou na skladech. Naopak materiály, které byly v kurzu před pandemií, ve skladech pouze sbírají prach.

Dopady krize pociťují jak samotné firmy, tak i zákazníci. Stavebnické firmy mají značný problém se zvýšením výrobních nákladů či dokonce se samotnou dostupností potřebných materiálů. Dodavatelé nedisponují dostatkem materiálů, kvůli čemuž nemají co dodávat a firmy z čeho vyrábět, což tlačí ceny dále vzhůru.

Situace je tak vlastně začarovaným kruhem.