Lidé stále netuší, že i podíl na nemovitosti mohou prodat

Novelou občanského zákoníku došlo ke zrušení předkupního práva. Od 1. července 2020 tak již nemusíte svůj spoluvlastnický podíl nabídnout před prodejem dalším spoluvlastníkům.


Je to již více jak rok, co předkupní právo fakticky zaniklo. I přesto mnozí majitelé podílů netuší, že se svým majetkem mohou konečně volně nakládat. Nemovitostí, které jsou v podílovém spoluvlastnictví v České republice je několik set tisíc. A zdaleka ne každé podílové spoluvlastnictví funguje idylicky. Někdy za to mohou spolumajitelé, jindy technický stav, nebo představy o společné správě a údržbě nemovitosti, které mohou být značně rozdílné.


Nejčastější příčinou vzniku podílového spoluvlastnictví je dědictví.

„Je to bohužel smutné, ale rozdělení nemovitosti v důsledku řešení pozůstalosti velmi často do rodin vnáší sváry, které nelze úplně jednoduše překonat“ říká Jan Mašek ze společnosti Skayo Reality s.r.o., která se na řešení a výkupy podobně problematických podílů na nemovitostech specializuje.


A není se čemu divit. Konflikty v rodinách jsou častým jevem a pokud do již tak rozklíženého vztahu vstoupí boj o majetek, je na problém zaděláno. Ne vždy se ale musí jednat o dědictví. „Těch situací, jak podílové spoluvlastnictví může, nebo mohlo vzniknout je celá řada. Již zmiňované řešení pozůstalosti, rozvod, rozpad podnikání, darování a tak dále. Celou situaci může dále komplikovat neznámý vlastník, exekuce, nebo zástava“ doplňuje Mašek.


Právě zmiňované zrušení povinnosti nabízet před prodejem svůj podíl na nemovitosti spoluvlastníkovi by mělo podobné problémy řešit a dané situace značně usnadnit. Mnoho majitelů o této novelizaci bohužel vůbec neví. „Setkáváme se s tím každý den. Lidé mají majetek a vůbec netuší, že s ním mohou volně nakládat. My od nich podíl vykoupíme, rychle a za férovou cenu. Obratem tak získají peníze, o kterých ani netušili, že je mohou mít“ uzavírá téma Mašek.